Posted by & filed under Teater.

Artwork: Micke Olsson // Foto: Urban Jörén

Artwork: Micke Olsson // Foto: Urban Jörén

Concha tu Madre är en pjäs om människorna utan papper, utan de fyra sista siffrorna i personnumret, de osynliga, de olagliga. Pjäsen handlar om två unga arbetare. De jobbar på ett bygge och tillsammans snackar de om livet, pengar, kärlek och vardagen… och om Sverige. Sverige som ett fantastiskt land – Olof Palmes land, drömmarna, friheten, solidariteten. Eller ett land som sviker, krånglar och stänger dörrar. Den ene killen är här illegalt medan den andre har svenskt medborgarskap och komplikationer uppstår när en förman vill kontrollera deras legitimationer. Det här händer på riktigt. Vad gör vi då?

Författaren America Vera Zavala beskriver själv: ”Visst har du lekt kurragömma någon gång? Någon räknar, alla springer och gömmer sig och står nervöst och undrar när man kommer bli upptäckt. Det finns tusentals människor som har det så där i Sverige varje dag, varje minut. De finns där – enkelt, tungt kroppsarbete utförs. De skottar snö, de städar på hotell, de diskar på restauranger, de kör bud, de är vaktmästare, trädgårdsmästare och de kan bo som hembiträden i svenska ministrars källarutrymmen. De jobbar svart för att de måste. Annars är de ordentliga, rör sig sällan i city, är inte ute sent, går aldrig mot rött ljus, har alltid betalt biljetten på tunnelbanan. Den stora skillnaden mellan de papperslösa och de lagliga är rädslan. Att ständigt vara på sin vakt, att aldrig jobba utan att ha skräcken ständigt närvarande. Går det att se vem som är illegal? Kanske finns en på ett ställe nära dig?”

Namn, ursprung och platser har bytts ut men händelserna som det berättas om i Concha tu Madre har ägt rum på riktigt.

Concha tu Madre ingick under 2007 i Riksteaterns stora satsning Den polske rörmokaren. Projektet syftade till att skildra dagens Sverige i ett Europa i förändring och undersöka solidaritetens gränser. Pjäserna spelade till exempel på arbetsplatser, skolor och i offentliga rum. Det diskutera obekväma men nödvändiga frågor och projektet väckte stor uppmärksamhet och debatt. Concha tu Madre spelade också en föreställning i Stockholm speciellt för papperslösa.

Medverkande
Casten Lassen
Martin Aliaga
Jonatan Rodriguez

Produktion
Författare: America Vera-Zavala
Regissör: Gustav Deinoff

Spelades 2008/05/04 – 2008/05/28

Text från riksteatern.se