Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio, montage Marie J)

Posted by & filed under Motståndets estetik, Teater.

Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio, montage Marie J)Radioteaterpjäsen Att Läsa: Motståndets Estetik går i tre delar 11, 18, 25 oktober 13.30 och går också att lyssna på webben. Kajsa Isaksson har regisserat.

Den pjäs som jag har skrivit är inte en dramatisering av Peter Weiss storverk Motståndets Estetik, det är en pjäs där boken används. Den utspelar sig i Vårort och i centrum står biblioteket, det är min hyllning till bibliotek och bibliotekarier som var livsviktiga för mig under min uppväxt i Fisksätra.

Citaten i föreställningen är tagna ur Peter Weiss’ roman Motståndets estetik i översättning av Ulrika Wallenström.

 

I rollerna: Adrienne – Mina Azarian, Alejandro – Michael Jonsson, Ibi – Tito Pencheff, Emma – Frida Beckman, Journalist Hans Hansson – Jörgen Thorsson, Förläggare Erik Flodh – Tomas Tjerneld, Ambulansförare – Petra Fransson, Lisa – Maria Sundbom, Dunya – Lisa Larsson m fl.

  • Musik: Gustav Bendt och Per Nordmark.
  • Ljud: Frida Englund. Inspicient: Sven Philip.
  • Producent, dramaturg: Dmitri Plax.
  • Regi: Kajsa Isakson.

 

Om ”Att Läsa: Motståndets Estetik

”Att läsa Motståndets estetik” är ett stycke angelägen och nervfylld samtidshistoria. Det är som att titta på och peta i ett sår som finns där fast ingen riktigt vill kännas vid. Det gör fett ont men det är viktigt att göra det för att kunna förstå.

Rouzbeh Djalaie, chefredaktör tidningen Norra Sidan.

 

America fyller ett tomrum som jag inte visste hade. Hon berättar historien där orten, ungdomarna har tolkningsföreträdet. Hon berättar om kärleken till sitt bostadsområde och till varandra. Hon problematiserar begreppen som ”stenkastare” och ”bilbrännare”. Hon får ignoranta journalister att (förhoppningsvis) inse sin totala ignorans. Samtidigt så knyter hon ihop det med Motståndets Estetik. Och det är det tomrummet som jag känner.

Jag visste aldrig att den boken beskrev vår nutid redan innan vi ens format den.

Nabila Abdul Fattah, skribent, aktivist, socialpedagog