Posted by & filed under Teater.

Jävla finnar

Den uppmärksammade och rosade föreställningen Jävla finnar på turné!

Jävla finnar är historien om nedläggningen av bruket i Norrsundet. Norrsundet är ett samhälle 40 km från Gävle där det bor 1 100 människor. I Norrsundet dominerar två arbetsplatser; Stora Ensos pappersmassafabrik och Stora Enso Timber sågverk med tillsammans över 500 anställda. Jävla finnar handlar om när Stora Enso beslutar sig för att lägga ner pappersmassafabriken. Norrsundet mister sin utan jämförelse största arbetsplats och över 300 människor förlorar sina jobb.

I november 2008 hade pjäsen Jävla finnar premiär i Norrsundet med fem bruksarbetare på scen. Det är ett community-teaterprojekt där arbetare på bruket i Norrsundet tillsammans med dramatiker America Vera-Zavala och regissör Reine Lööf sätter upp historien om nedläggningen av det 82-åriga bruket. Pjäsens konfliktpunkter samlar den chockterapi som alla krissamhällen nu går igenom. Kommer vi finnas kvar? Kan vi ta över fabriken? Kommer förändringen leda till nåt bättre? Vad gör politikerna? Vad ska vi göra?

 

Medverkande:
Tommy Alftberg
Ronnie Bäcklin
Annette Hedman
Louise Larsson
Kent Lundberg

 

Produktion:
Av: America Vera-Zavala
Regi: Reine Lööf
Scenografi: Anders Van der Kaaij
Ljud och ljus: Thomas Van der Kaaij
Producent: Jenny Engström

Riksteatern, Botkyrka Communityteater, Folkteatern i Gävle

 

”Jävla finnar är vass i repliken, bitvis rolig. Men i botten finns ett allvar som griper starkt. Se den.”
/ Arbetarbladet

”Jävla finnar om Stora Ensos nedläggning i Norrsundet är utmärkt samhällsdebatterande teater.”
/Dalarnas Tidningar

”Pjäsen briserar mitt i en bister och vindpinad verklighet. Vissa människor är alltid mer värda än andra. ”
/ Dalademokraten

 

BETYG & KOMMENTARER

Så i tiden + + + + 

Amatörteater i särklass. Passar varje nedläggnings- eller nerdragningsdrabbad ort/företag. Ställer frågor som ehöver diskuteras.
av: JFk

Anslut er till facket + + + + + 
Pjäsen är väldigt viktig i samhällsdebatten. Storföretagen bestämmer alltid till sist. Facket kämpar emot – men kan de göra mer? En annan kommentar; professionella skådespelare hade aldrig gjort pjäsen bättre.
av: Christian Löf

maktlöshet 
Det är inte bara pjäsen som den är skriven som ger en rysningar ända ner i tårna. Skådesplarna gör en superinsats. Nersjunken i stolen, tagen av pjäsens inehåll och de maktlöshet som man kan känna när ”dom där uppe” får bestämma. Den är rolig, allvarlig och man känner av deras förtvivlan ända in i själen. Det var nära till tårar ett par gånger. Pjäsen passar alla som varslats om uppsägning man kan verkligen känna igen sig men den känns även som den passar alla. Det finns ett bra budskap i den. Även om det var slutet för en fabriksepok så måste man se det från den ljusa sidan.Och jag kan stolt säga att det är mina teatervänner som står på scenen. Ni är toppen allihopa. Och sist visst är det häftigt att se att amatörer också kan spela teater.
av: Susanne Ersson

 

Text från riksteatern.se