Illustration: Patrik Svensson

Posted by & filed under Teater.

Att vilja bli nya Zlatan, men ständigt vara rädd för att bli utvisad. Att alltid spela ett spel, aldrig sticka ut, aldrig märkas. Att vara 11 år, papperslös, behöva vara tyst och vanlig men sen äntligen få ta plats – på en scen.

En fotbollstokig 11-åring, en dramatiker, en filmregissör och en skådespelare från Backa Teater leker framen föreställning där de kan vråla, prata fotboll, och dela en hemlighet utan att bli utvisade.

Bakom föreställningen står den guldbaggebelönade filmregissören Gabriela Pichler, den politiska aktivisten och dramatikern America Vera-Zavala, Backa Teaters Rasmus Lindgren och ”Leo” 11 år. Föreställningen görs i samarbete med Botkyrka Community Teater & Dans.

Varje föreställning följs av ett samtal med inbjudna gäster. Föreställningen är ca 30 minuter, samtalet 45 minuter.
Samtalsledare är America Vera-Zavala och tillsammans med gästerna diskuterar hon migration, papperslösa, gömda barns överlevnadsstrategier och en hel del fotboll.

 

programtext

Leo är en pojke. En helt vanlig normal pojke. Skulle du träffa honom på gatan skulle du förhoppningsvis inte lägga märke till honom. Skulle du träffa honom hemma hos dig skulle du förmodligen tycka han är trevlig och väluppfostrad. Den här föreställningen handlar om Leo som egentligen heter något annat. Han är 11 år och har levt i Sverige i 7 år. Men han har inget uppehållstillstånd.

Eller så handlar den här föreställningen om Rasmus och Leo som båda spelar fotboll och gillar fotboll, och båda gillar Heden och båda har varit på sjukhus. Eller så handlar den här föreställningen om en skådespelare som vill lära sig att spela gömd, och en expert som kan lära honom det.

Föreställningen handlar inte om att det i världen finns tiotals miljoner flyktingar, varav de flesta är flyktingar i sina egna länder, inte heller handlar det om alla de tusentals migranter som dör när de försöker ta sig in i Europa. Det handlar inte om krig, miljöförstöring skapat av människohand, eller ekonomiska problem som är anledningen till att människor flyttar. Det handlar om Leo som kan ha suttit bredvid dig på spårvagnen idag och du har förhoppningsvis inte lagt märke till honom.

 

Illustration: Patrik Svensson